nedeľa 6. marca 2011

Hypotekárne úvery sa priblížili eurozóne

Štát baží po ďalšom zlacnení hypotékSuma nových, hypotekárnych úverov sa priblížila už k historickému maximu. Netradične padajúce ponuky úrokových sadzieb sme zaznamenali na jeseň roku 2010 v marketingovom súboji bánk poskytujúce úvery. I keď reálne úrokové sadzby sa nedostali pod 3,75 % ako boli prezentované reklamou, ktorá ponúkala až 3 %, v lete minulého roku boli až o trištvrte % bodu vyššie.
Po zrátaní poplatkov súvisiacich s poskytnutím novej hypotéky sa záver roku 2010 pohyboval v priemere 5,07 %. RPMN porovnávala aj ECB. V Európe úrokové sadzby neprešli výraznejšou zmenou, rozdiel v úročení bankových úverov sa ku koncu roku 2010 zúžil na 1,4 % bodu. Priemerný pokles sadzieb na úvery sa nepozastavil ani začiatkom tohto roka. V prvom mesiaci podľa NBS úvery určené na bývanie skĺzli na 4,88 %.
ECB v poslednom kvartáli zaznamenala trend fixovania úrokových sadzieb až na päť rokov. Podiel na novoposkytnuté hypotekárne úvery tvoril 68 percent. Naopak, pohyblivé a jednoročné fixovanie si ľudia zvolili pri 23 % úverov.
Nakoľko je otázkou času, kedy ECB pristúpi k zvýšeniu kľúčových sadzieb, fixovanie pre minimum klientov má logiku a to nie len pre klientov, ale i samotné banky. Formou dlhšej fixácie si dokážu eliminovať odliv klientov ku konkurencie. Aj Národná banka Slovenska (NBS) konštatuje, že posun k dlhším fixáciám prispeje k stabilizácii úverového a realitného trhu.
Záver roku 2010 priniesol menšie ozdravenie. Podiel nesplácaných úverov klesol na 3,4 %. Dôvodom bol rast celkových úverov, pričom časť nesplácaných pôžičiek banky predali. V závere roka dokázali pri nesplácaných úveroch získať vyššiu výťažnosť.
Potrebujete úver alebo pôžičku?

Poskytujeme odborné poradenstvo na vysokej úrovni pre bankové úvery akými sú najčastejšie hypotekárny úver, americká hypotéka, spotrebný úver. Pre záujemcov o nebankový úvery ponúkame produkt pôžička so splatnosťou až 5 rokov, pôžičky bez potvrdenia príjmu a pôžička pre každého. Ponúkame riešenia aj klientom, ktorí majú exekúcie alebo im hrozí dražba nehnuteľností. Ďaľšie informácie o naších službách nájdete kliknutím na pôžičky a úvery. Zdroj Hypotekárne úvery sa priblížili eurozóne.