streda 19. októbra 2011

Čo je RPMN


V dnešnej časti si povieme prvé dôležité čísla, ktoré treba sledovať pri výbere hypopôžičky alebo pôžičky. Je to RPMN alebo ročná percentuálna miera nákladov. Udáva sa v percentách a vyjadruje koľko percent preplatíte nad čiastku, ktorú ste si požičali. Prečo je potrebné RPMN poznať, ak by stačilo vedieť úrok? Je to jednoduché.

Úroková sadzba nemusí byť vôbec vypovedajúca o tom, koľko zaplatíte banke alebo nebankovej spoločnosti navyše. Môže sa totiž jednať len o malý zlomok celkovej ceny pôžičky a v praxi tomu tak skutočne býva. Cena pôžičky je zložená nielen z úrokovej sadzby, ale tiež poplatku za vedenie účtu, poplatku za spracovanie úveru a iných poplatkov, ktoré s pôžičkou súvisia, napr. výpisy z účtu atď.

Banky veľa krát lákali nových klientov na veľmi nízke úroky. Neskôr našťastie nadobudol platnosť zákon, ktorý nariaďuje pri každej pôžičke uvádzať aj RPMN. Vďaka tomu si nevyberiete pôžičku s veľmi nízkou úrokovou sadzbou, keď vidíte, že RPMN vychádza obrovské.

Aké RPMN je dobré

Ideálne RPMN by bolo 0% alebo záporné. Nula by znamenala, že na pôžičke preplatíte ani korunu navyše. Záporné RPMN dokonca, že si požičiate a vrátite o niečo menej. To je samozrejme nezmysel.

V praxi sa RPMN pohybuje napr. od 10% do niekoľkých stoviek percent. Čím vyššiu pôžičku si vezmete alebo čím dlhšiu dobu chcete pôžičku splácať, tým nižšia je RPMN.

Najhoršie vychádzajú pôžičky veľmi malých čiastok, napr. 300,- Eur. Tam je totiž krátka doba splatnosti a tak aj keď vrátite nakoniec len o jedinú stovku viac, RPMN môže byť až 400%. Keďže pôžičku hľadá zvyčajne ten, kto ju naozaj potrebuje, RPMN je veľakrát až vedľajšia záležitosť.

Ako použiť RPMN

Pojem RPMN by vám mohol pomôcť oddeliť dobré pôžičky od zlých. Nemyslíme tým teraz len ich výšku, ale skôr sa zamerajte na to, či ponuka pôžičky obsahuje informáciu o RPMN. Často totiž v rôznych inzerátoch nájdete zázračnú pôžičku, ale po RPMN ani stopa. Tu sa majte na pozore a my by sme odporučili sa tejto pôžičke vyhnúť. Radšej teda zobrať pôžičku s vyšším RPMN ako takú, kde nie je nič uvedené. Získate tak istotu, že je všetko zmluvne ošetrené a v budúcnosti sa neobjaví prekvapenie v podobe vysokých splátok alebo pokút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára